Translate

Postări populare

ciclurile vietii

educativ

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Semnificatiile ascunse ale comunicarii nonverbale

                CE ESTE COMUNICAREA NONVERBALA

  Prin natura sa omul este o fiinta sociala .El traieste intr-o comunitate care se ghideaza dupa reguli , norme si principii general valabile,acceptate de toti membrii ,de comun acord, considerate ca fiind aspecte comportamentale sociale ,,normale".Ceea ce nu se respecta din acest punct de vedere se considera a fii ,,anormal".De mic, copilul este invatat treptat sa respecte aceste reguli si sa nu se abata de la ele.Asa invata ,,ce este bine si ce este rau"; ,,ce este adevar si minciuna"; ,,ce este corect ce nu este corect "; ,, ce este de valoare si ce nu este de valoare"; etc. Cand este mic , copilul isi manifesta in mod direct si spontan emotiile, trairile, sentimentele prin diferite comportamente : plange,rade,se stramba cand nu-i place ceva, bate din picior cand doreste cu ardoare sa primeasca,,acum" ceva, se fereste
printr-o reactie de respingere de persoanele de care nu-i place etc.
  Pe masura evolutiei insa, prin invatare incepe sa nuanteze,reprime,ascunda ,(sub o masca sau alta) adevaratele sentimente si trairi abordand reactii conform normelor,regulilor si principiilor impuse de viata sociala .De aici se complica lucrurile , pentru ca ajungand adult , adeseori se confrunta cu situatii in care trebuie sa adopte o atitudine, sau alta conform acestor norme, dar care sunt in totala contradictie cu ceea crede si simte cu adevarat .
   In cutia craniana se afla trei ,,creiere" ,fiecare cu functiile sale specializate , care coopereaza ca un adevarat centru de control, reglementand tot ce face corpul nostru. Se spune deci despre creierul uman ca fiind format din trei parti :,, creierul reptilian"(trunchiul cerebral); ,, creierul mamifer"(sistemul limbic); si ,,creierul uman"(neocortex).
  Imi voi indrepta atentia spre ,,creierul",adica acea parte a creierului care detine sistemul sistemul limbic al creierului, care joaca cel mai important rol in exprimarea comportamentului nonverbal, dar pentru decodificarea reactiilor sistemului limbic este necesar sa ne folosim ,,creierul uman"(neocortexul) . Sistemul limbic este acea parte a creierului care reactioneaza in mod spontan si reflex , in timp real si fara gandire .El ofera o reactie sincera la informatia ce-i vine din mediul inconjurator .(tocmai de aceea probabil se spune ca in fiecare adult exista un copil).Din acest loc pornesc diferite comportamente care pot fi observate si decodificate, pentru ca aceste comportamente spun nonverbal , altceva decat comunicarea prin cuvinte. Ele se manifeste prin diferite miscari spontane ale picioarelor,bratelor, toracelui , mainilor , fetei ,. se manifesta fizic. Aparand spontan , fara gandire , spre deosebire de cuvinte , sunt autentice , sincere , reale.
          De exemplu:

 O persoana pusa in situatia de a raspunde unor intrebari incomode, prin cuvinte incearca sa transmita un mesaj pozitiv, corespunzator asteptarilor,sa fie pe placul interlocutorului (sa zicem de pilda la un interviu pentru o angajare ), dar sistemul limbic ii tradeaza trairile reale,emotia, prin anumite indicii:miscari necontrolate de nervozitate,transpiratie abundenta,respiratie modificata ,paloare.Chiar daca glasul si cuvintele doresc sa fie convingatoare , limbajul nonverbal spune altceva.

   In concluzie comunicarea nonverbala, deseori numita si comportament nonverbal sau limbajul corpului, este o modalitate de a transmite informatii-la fel ca si cuvintele-doar ca se realizeaza prin intermediul expresiilor faciale, gesturilor,atingerii, miscarilor, posturii corpului,imbracamintii,accesoriilor personale(hane,bijuterii,stilul parului,tatuaje etc ), tonu, timbrulsi volumul vocii. Comportamentele nonverbale includ aproximativ 60-65% din intreaga comunicare interpersonala, iar in timpul momentelor intime pot constitui 100% din comunicarea dintre parteneri.


                                       - articol publicat de Elena Ene -



      Toate cele bune ,
  iubiti-va copiii , Elena Ene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu